Kedves ismerősöm, Muhel Márti jelenleg a pekingi olimpián tartózkodik, és kérésének megfelelően élménybeszámolóját az utazz.info oldalon olvashatjátok.
szerencsesen megerkeztem itteni ido szerint vasarnap reggel.
a repulon ott utazott 1. osztalyon Chriss Mattheseim.
Velem egy sorban pedig a (keziedzo) Skaliczki Laszlo, igy a zaszlomra rakerult
az alairasa mellett a "Hajra Komlo is!"
Majd a transzfer buszra varva lattam: Berenyi urat, Farkashazy Tivadart, Pava Zoltant.
A szoba jo, a furdoszoba nagyon erdekes, majd kuldok kepet.
A kaja jo, van magyar szakacs.
Ma voltam ferfi tenisz donton, es olyan szerencsem volt, hogy az elmaradt noi dontot is megnezhettem.
Igy lattam Szaffinat, Nadalt, a Williems novereket dijatadason.
Hiper szuper volt. Sajnos kozben majdnem elaludtam.
A fiatal kinaiak kicsit beszelnek angolul. Viszont nagyon tolakodnak, nyomakodnak.
Elmeselhetetlen. Most lattam az igazan teli tomott metrot, es buszt, iszonyu.
A metro nagyon jol, ertelmesen angolul is ki van irva.
Szoval teljesen mas, mint europa.
Minden iszonyu messze van.
az volt reggel amire szamitottam, alig birtam felkelni, igy delelott
semmit nem tudtam megnezni, a varost se. Szepen sutott a nap, hoseg volt.
ugye azt mar tudtam, h a vizilabda jegyem nem jo csoportra szol,
de hat ez van, ha az ember januarban vesz jegyeket.
a csarnok tobb csarnokkal van egyutt, van mellette egy szep park ahol zene szolt,
a delelotti meccsek utan teli volt.
vegre talaltam jo olimpias suvenir shopot, azt hittem tobb dolgot piacra dobnak, de nem.
a meccsek jok voltak, de csak 2-t birtam ki, Pedig a kispad felett az elso sorban ultem!!!!!!!!!!!!!! kar.
majd rengeteget gyalogolva elmentem a Madarfeszekhez es a Vizeskockahoz,
sajnos annyira el vannak keritve, h alig lehet fenykepezni, alig engednek a kozelebe.
bemenni meg csak oda szolo jeggyel lehet es mindekettonek kulon kapuja van.
hazafele nem birtam atmenni az uttesten. Sugarutak, zebra nelkul, keritessel kozepen.
igy jo sokat buszoztam. Busszon es busszal sokkal nehezeb eligazodni.
Vissza a furdoszobahoz, kuldom a kepet. A piros potty a falon jelzi, h az a melegviz!!!!!
2. kep (4337) a haz, amelyben az en szobam van.
Holnap - kedd: Nagyfal es noi kosar elodonto.
Itt jegyrendszer van!!! a reggelihez es a vacsihoz kell vinnem a jegyet. a vacsinal ahhoz adnak 1 vizet-sort-uditot.
ha itt a szallodaban valtasz penzt, fel ora. Meg a szobakulcsodat is elkerik. Pedig az orszagba bejutni is nehez.
Majd felirjak egy papirra kezzel, milyen sorszamu bankjegyet adtak oda!!!!!!!!!!!!!!!
tudom, h noi vizilabdara es kezire kellene mennem, de tudtam, h ez lesz.
Itt mar nem torom magam jegyekert, ugysincs. Amit meg a kinaiak arulnak az utcan, az gyanus.
Elnezest, tegnap nem irtam, mert hajnali kettore ertem haza.
Es gondoltam ugyse dolgozik szerdan senki.
Szoval kedden reggel 8-kor indultunk a nagyfalhoz. igy otthonrol kertem ebresztest.
egy ora alatt ott voltunk, libegovel, vagyis 2 uleses sifelvonoval mentunk fel. szerencsere nem volt tomeg es hoseg. Olyan, mint a tv-ben. Egy jo allapotu reszen setaltunk egy orat. A falon nagy a tisztasag, de mashol is, es csak egy-ket viz-sor-kola arus volt, igy lehetett fenykepezni, nem bazari hangulat volt. Sokan bobbal jottek le, hat en nem. Lent persze egy utca tele arussal.
Ahol, mivel a buszom majdnem indult, es nem is vagyok tehetseges benne, eleg rosszul alkudoztam. Vagyis a tanulsag: jobb, nem megbeszelni mit mennyiert vettel.
Hamar visszaertunk igy a tv-ben neztem a 2 magyar noi meccset. Majd elindultam a varosba.
Bementem egy MC Donalds-ba, ahol egy papiron volt csak angolul valami, a happy
meal meg nem jutott az eszembe. A kepen a happyMael-hez olimpiai kabala figurakat adnak. Igy hosszas kezzel-labbal magyaraszkodas utan megtudtam, a HappyMeal-hez
mas figura van eppen. Majd holnap. Ja. Akkor mondom egy CheesBurgert 6yuan-ert.
Igy eppen 8-ra ertem a noi kosar negyeddonore. Egy magyar hazaspar - veszpremi kezis drukkerek - ult mellettem, jokat beszelgettunk.
A csarnok, a kivetito, a kiiras (szemelyre bontva ki mennyit dobott, fault; csapat doboszazalek azonnal), a hangosbemondo, a szunetekbeni show, tiszta amerika.
Angolul is minden. Hiper szuper. Ez igen, ez mar szinvonal!!!!!
Az elso meccs eleg gyer volt, az amcsik siman nyertek, majd jottek az oroszok a spanyolok ellen. Ugye nem is kerdeses ha Sztyepanova es Lisina a kispadon, akkor kinek szurkolok :-) Iszonyu rossz Sztyepivel es nulla orosz tamado jatekkal a spanyolok vezettek az elso felidoben. Majd a nagy biztatas es feltamadas, nyertek az oroszok.
Zsolt, egy szakmai kerdes: Ha nem latom a kis nyilat, h melyik csapate a feldobas, akkor vajon hol jelzik a zsuri asztalnal???
Ekkor volt ejfel. A tomeg meg megindult a metro fele. Szerencsere a tomeghez nagyon ertenek, igy nagyon gyorsan es tolongas nelkul jutottunk metrohoz. majd fel 2 kor
a sajat metrom vegallomasahoz es mar minden rosszra fel voltam keszulve, h nem all
ott a Hotel busza es taxizhatok. Es lass csodat!!!!!!!!!! ott volt a busz! yes.
es engem, egyedul engem hozott be a hotelbe. Nagyon szuper szervezes van itt.
Szerda: Nem volt melegviz, igazan, pedig fel orat folyattam. Kiiras a hirdeton: este jonnek a ffi vizilabdasok. Nyakamba veszem a varost.
egy ora metrozas utan (!) eljutok az allatkerthez legkozelebbi metro allomashoz.
Ott pedig nincs kiirva merre van a ZOO. kezzel labbal mutogatnak, kapok 2 busz szamot.
de miert nem lehet ezt kiirni??? mikor jottem vissza akkor is minden kulfoldi a ZOO-t kereste. Akkora hatalmas keresztezodest kepzeljetek el, ahol 4-4 savos utak, feluljarok stb. csak a megfelelo buszmegallo megtalalasa 10 perc. Jott a busz, mert elotte lattam kettot elmenni, igy tudtam hol all meg. Mutatom a faszinak a buszon a terkepen ZOO. Nem erti. egy onkentes sincs. bamulnak ram. vegul egy fiu segitett. 1 megallot kellett mennem.
No comment, vannak emberek akik semmit nem akarnak angolul megerteni.
Megneztem a pandakat, aranyosak, csak koszosak. Tomeg, tomeg es tomeg mindenutt.
Paras meleg ido. Majd 750 m gyaloglas utan elerem az Akvariumot. Akkora mint 2 sportcsarnok. hiper szuper. ekkor del. Na mondom, ferfi kezi meccsre mar nem megyek.
Allatokat nem engednek tartani a kinai allatkerteknek, de a pandakra es a halakra nagyon vigyaznak. Annyira jo volt az akvarium, igaz a Camponaban meg nem voltam.
Kettokor delfin show. Maradjak vagy ne? ekkor megtalaltam a legjobb reszt es akvariumokat igy majdnem lekestem a delfinshowt. a delfinshow nem volt nagy szam, nem is voltam meg eletembe, mert nem szeretem ezt az allatkinzast. A zene tul hangos volt es europai giccs. mint "ricsardklejderman". Na jo, gyerekeknek szolt.
Majd tovabb mentem a varosban, megneztem ezt azt, es annyit setaltam.
A tienanmen terig. Tele van diszekkel es szobrokkal igy nem is hatalmas, mert nem lattam a veget.
19:00 re itthon voltam. A fiuk betegek, nem jonnek (3 lazas). Szinte elore gondoltam.
De lesz magyar unnepseg, musor, es jon Schmidt Pal meg xy es zk vezeto.
Varok a musorra a kertben, europai slagerek szolnak a magnobol, a nagy kivetito elott, mar egy oras keses a tervezetthez kepest. "mikor lesz musor?" "schmidt ur kesik, ha megjon kezdunk" "attol meg zenelhetnenek! engem schmidt pal nem erdekel" "de schmidt ur is szeretne latni a musort!" no comment. elmentem vacsizni. Kozben megjott.
Az etterembe puszi-puszi mindenkinek, kezfogasok. Ki milyen kover vagy sem.
Kimegyek musort nezni. A szokasos hoteles musor. Kinai lanyok tancolnak. Egy faszi a fejen egyensulyoz a keramia kaspo/vazaval. egy trombitas. Erre jottek a Schmidtek.
Megint mindenki felallt, puszi-puszi, regen lattalak. Ja en meg a musort nem latom.
2 szam alatt ez ment. Nem szorult belejuk illem. Pedig ekkor mar nagyon sokan voltunk.
Kinaiak is. A kinai hotel zenesz csapata, egy kis dob ritmussal alaspkelve, eljatsza
a "mar mi nalunk babam" "....." kinai hangszereken. Majd a himnusz magnorol. Schmidt Pal aug.20 tiszteletere beszedet tart: Hat nem gondolta volna, h itt halja eloszor a himnuszt. szoval nincs aranyunk. Jokat beszel, szerencsere nem politizal. Majd atadja a szot a miniszterium emberenek. Na ekkor hagytam ott oket.
Holnap de. Lama templom, du irany Sunyi elodontok.
Mar en lokdosom oket a metron!! azt hiszik kikezdhetnek egy komlo-pecs tavolsagi buszon nevelkedett emberrel!
akkora ez a varos es olyan sokan vannak, h kulfoldit alig latok. csak a kinaiak mindenhol.
egy metro megallomason, ha 2 metro keresztezi egymast, annyit kell lepcsozni es menni, h hihetetlen, 20 perc.
Remelem mindenki magahoz tert a magyar hirek/teljesitmenyek utan.
Azt, hogy ma esni fog mar otthon tudtam, erre a napra mindig is esot mondtak.
Csakhogy reggel nem esett, hanem zuhogott.
Ennek pozitiv kovetkezmenye is lett: 5-en indultunk neki a Lama templomnak + Konfucius templom
es 2 idegenvezeto + 2 kinai szakos onkentes pegazusos.
Ez a csaladias hangulat folytatodott, mert a templomokban is alig voltak. A kepeket
most megnezve, aranylag jol sikerultek.
A buszon derult ki, hogy valamit valahol az informacios pultnal el kellett volna olvasnom
a 3 hirdeto tablan, hogy szombaton es vasarnap nincs Fakultativ a Tiltott varosba busszal, mert
lezarjak a teret. Na en ezt meg pesten befizettem, ugyhogy a penzemet majd kerem vissza, ha tenyleg igy lesz.
Azert szolhattak volna.
Most mindent szervezhetek at, es mehetek holnap a Tiltott varosba egyedul. vagy majd reggel megkerdezem oket...
Delutan kajak-kenu, kicsit esett az eso. 1 ora 20 perc oda a busz. Hat.... tudni lehetett elore.
Ott nem fenykepeztem, nem akartam h tonkre menjen.
Este meg bementem a belvarosba es csodak-csodajara megtalaltam azt a kajas utcat, amikrol a kepeket
mar mindenkitol megkaptam. Tok veletlen hogy megtalaltam, mert hiaba tudsz valamit, hogy merre van.
Fent a felszinen, az eletben nincs angolul kiirva semmi, de semmi es sotet van. Ugyhogy kijon az ember a metrobol,
es arra indul amerre az orra viszi. Aki ismer az tudja, hogy semmilyen kajat nem vettem :-)
Csak kepeket csinaltam.
Majd megtalaltam a setalo utcat is. rengeteg bolt. De penzt valtani nem lehet. Igy vagy beosztja az ember a penzet vagy
probalja megjegyezni, hol milyen jo dolgot latott.
A transzfer buszon talalkoztam a Simon Andrassal, azt mondta a Chris Mattheisen is 25-en hetfon megy haza es
bent lakik egy belvarosi szallodaban.
Lassan megyek aludni.
Holnap szerintem 100% nyerunk aranyat, ott leszek.
reggel 8 ora elott 5 perccel elkaptam egy csoportot, akik a Nagy falhoz indultak. A fakultativ program szervezoi rendesek voltak.
Nagyon meleg ido volt. A Teinanmen ter tele van epitve mindennel, igy nem is latszik igazan mekkora. A Mao ravatalnal hoszzu sor allt. :-)
A Tiltott varoson vegigvitt az idegenvezeto, rengeteg turista, mindenki esernyovel a nap miatt. Jo rondan mutatnak a fenykepeken. Sok epulet fel lett ujjitva, de sok regi is van.
Alltalaban csak egy tron all bennuk, egyebkent uresek. Az oldalso reszekre nem is volt ido.Ekkor volt del.
Majd enegyedul elmentem a kozelben levo Beihai parkba, ott is rengeteget setaltam es
felmasztam egy magas dombra.
Siettem a kajak kenura, ami megint 1 ora 20 perc volt. Pont idoben kiertem. Rengeteg
magyar es szerencsere itt csak szektor jegyek vannak, igy mindenki oda ult ahova akart,
a magyarok egy helyre. A hangulat is fereteges volt, olyan mint Athenban.
A Vajda Attilanak nagyon szorkultunk, eredmenyesen. A lany 4-sen sajnos latszott hogy nem tudjak behozni a nemeteket. Nagyon jol helyen ultem 750 m utan par bolyaval,
igy a celt is lattam es a kivetitot is. Szembol sutott rank a nap. Borzaszto hoseg volt.
A kanadaiak nagyon jopofan velunk szurkoltak, amikor naluk senki nem ment. Es az aranyerem atadasakor megtapsoltak minket. A kinaiak itt is esernyovel alltak, nem lattunk toluk, igy szoltunk nekik.
A fiu parossal Kammerer- Kucsera nem ertettuk mi tortent, mert vezettek 750 m nel.
A Kozmann-Kiss parosnak nagyon szoritottunk, a kivetiton ugy lattuk ok a 3-kok
de teljes csendben vartuk a kiirast. Majd fergeteges orjonges. Mivel tobb futam mar nem volt, igy a tomeg es a kinaiak elmentek, joforman csak mi magyarok maradtunk ott az erematadason. Szerencsere igy nem sokat kellett varni a buszra sem.
Este meg setaltam es vasarolgattam kicsit, a Setalo utcaban, meg a Selyem piacon. Ami nem piac, csak a neve maradt az. Egy sima aruhaz. A ruhaknal tiszta magyaros "kinai piac" feelingje van az embernek. Minden szinten mast arulnak es alkudozni kell. Tiszta gagyi minden. Ejfelre ertem vissza, pont a vacsora vegere. Meg gyorsan tudtunk szedni kajat.
Szombaton megyek a Nyari palotahoz, remelem az Eg templomahoz is elerek. Es este
irany a Madarfeszek.
Mar minden a borondben es a hatizsakban.
a borondot alig tudtam becsukni :-)
7. nap Szombat:
hoseg. Alig birtam felkelni es a fenykepezogep aksija sem toltodott ejszaka.
igy sokara indulok el. Kimentem a Nyari palotahoz, hatalmas nagy kert, toval.
Felmasztam vagy ezer lepcsot.
Majd jo sokat metrozva, atmentem a masik varosreszbe az Eg templomahoz.
Rengeteget setaltam.
Majd ki a Madarfeszekbe. Ott is rengeteget kell maszni mig odaersz a te szektorodhoz. Tomeg es tomeg.
Nagyon szep, csak mar sotetedik. A lang szep. A csarnok is. a vizeskocka kivilagitva oriasi.
Minden zsenialis. Csak a stadionba elfelejtettek liftet epiteni. Az utolso elotti sorban ultem, a magasabbik reszben.
Hat nem szamoltam meg hany lepcso. "Ertelmesen" az egyik kivetito csak kinaiul a masik csak angolul.
Nem valtogatjak. AAA. csak mi az angolt nem latjuk tisztan a lampaktol es a hangositoktol.
Meg a belso perem reszt se latni, ahol a faszi futott a langgal.
Viszont a verseny szuper, valtok, noi magasugras, ffi gerely. Pont a celnal ulok!!!
Minden szuper, csak levego nincs es nagy a hoseg. Borzalmas. Behuztak a valamiket, nehogy essen igy nem jar a szel.
A metron kivel talalkozom, tok veletlenul, megismerem es megszolitom.
Az a neni, aki az eurosporton volt, a legtobbszor volt olimpian nokent (nyari + teli). Nagyon jot beszelgettunk.
Nem akarta ehinni hogy lattam a tv-ben. Fenykep keszult. Nincs email cime, majd elkuldom neki nemetorszagba.
Pont ejfelre erunk vissza mar szedik le a kajat, gyorsan meg szedek magamnak.
Vasarnap utolso nap. D.e. vizilabda szurkoltam a gorogoknek. Majd mivel azt mondtak a dontore a jegy 1000 yuan vagy
1000 dollar, igy setaltam inkabb a varosban. Megneztem regen hogyan eltek. "Hutongok" a neve.
Tiszta cigany putri es lepra telep egyutt. de meg most is ott elnek. felelmetes.
Most rohanok a buszhoz es irany a repuloter.
Mindenkinek koszonom a sok biztatast, a segitseget, a figyelmet es mindent!
Szuper volt minden. Kedden megyek dolgozni.
Zaro gondolatkent: Mi, ne akarjunk olimpiat rendezni. Felejtsuk el.
Sziasztok!
Marti
Szerkesztette: Detti - 25-08-2008 16:02
Norbi 27/07/2010 15:23 Első csapat (Detti, Norbi) sikeresen landolt Budapesten. Ádámék holnap érkeznek meg. Legutóbbi találkozásunkor Ádámékkal (2 nappal ezelőtt) minen oké volt, és egy remek pekingi kacsát fogyasztottunk
geza 19/07/2010 21:20 hi, legfontosabb sporthírek: a luxemburgi bicósnak leesett a lánca és megelőzte a spanyol, az angolok legyőzték Kínát 2-1re női gyephokiban.
Délen folytatódnak a nagy esők. Itthon nemsoká 300 lesz a
Norbi 19/07/2010 14:13 Mindenki jól van! Ádámék holnap utaznak vissza Pekingbe, mi pedig Changsaba, a hegyekbe.
Norbi 14/07/2010 10:48 Udv Mindenkinek! Mindenki jol van, este utazunk Guilinba. Kepeket toltottunk fel... Udv: Norbi
Norbi 10/07/2010 17:32 Pekingi kacsa pipa. Apró darabokra vágva, kis szószban pálcikával megmártogatod, beleteszed egy vékony tésztába, kis hagymával meg egyéb zöldségekkel megrakod, összegöngyölöd, majd szépen megeszed. Fi
meszarosneolgi 10/07/2010 14:10 reméljük jól vagytok.smseket megkaptuk.itthon tombol a nyár 30-35 fok.ott nincs is olyan meleg!